COPD

Medical Taping Concept

COPD is een verzamelnaam voor twee longziektes: Chronische Bronchitus en Longemfyseem. De letters COPD staan voor het Engelse Chronic Obstructive Pulmonary Disease wat vertaald neerkomt op Chronische Obstructieve Longziekte. Als u de diagnose COPD heeft, kunt u last krijgen van kortademigheid en vermoeidheid. Ook kunt u last hebben van een overmatige slijmproductie of moet u vaak hoesten. Verder is het bekend dat er Exacerbaties kunnen ontstaan. In de volksmond noemt men dit ook wel eens Longaanvallen. Hierbij kunnen de klachten in een zeer korte tijd ernstig toenemen. Vaak ontstaat dit door infecties.

 

Bij Chronische Bronchitis heeft u last van ontstekingen in de kleine luchtwegen welke ook de Bronchioli worden genoemd. (- itis staat weer voor ontsteking, vandaar de naam bronchitis.) Door deze ontstekingen zwellen de klieren op en gaan deze meer slijm produceren. Dit slijm zorgt voor een belemmering (obstructie) van de luchtwegen.

 

Bij Longemfyseem is de wand van de longblaasjes beschadigd. De longblaasje hangen in trosjes aan de kleine luchtwegen. De wand heeft een stugge structuur waardoor dit geheel open blijft en lucht kan transporteren. Als hiervan de wand beschadigd is, kan dit proces belemmerd raken, omdat de wand dan tijdens uitademen in elkaar zakt. Hierdoor raken steeds meer longblaasjes beschadigd welke juist zo belangrijk zijn voor het opnemen van zuurstof en het uitstoten van koolstofdioxide (ons 'uitlaatgas').

 

Fysiotherapeutische behandeling is de belangrijkste therapie bij COPD. Met gespecialiseerde fysiotherapie voor COPD wordt  o.a. de lichamelijke conditie en spierkracht zo optimaal mogelijk getraind. Hiermee kunnen longaanvallen worden voorkomen of uitgesteld, zodat de longen niet verder achteruitgaan.

 

Onze COPD-expert is Anne Dekker

Medical Taping Concept
Medical Taping Concept